Recept: Italiaanse stoofschotel
Wat is er lekkerder in de winter dan een goed gevulde stoofschotel die toch heel eenvoudig klaar te maken is? Met doorregen rundvlees, tomaat en sjalotten kun je 'm eten met pasta, risotto, gekookte aardappels en zelfs met frietjes is het heerlijk genieten.Korte voorbereidingstijd, paar uurtjes stoven op laag vuur en presto!
Veel plezier met koken en buon appetito!
Gereedschap
Ik heb de volgende Primecook kookartikelen gebruikt:
- 24 cm Primecook kookpan met deksel
- De Primecook snijplank en het 20 cm keukenmes
Andere keukentools:
- Primecook spatel
- Kunststof garde
- Kunststof lepel
Tip: deze hoeveelheid is genoeg voor 4 flinke porties maar heb je bijvoorbeeld 6 gasten, gebruik dan de 28 cm kookpan. Uiteraard moet je alle ingrediënten dan maal anderhalf doen.
Ingredienten
- 500 gram doorregen runderlappen*
- 6 grote Roma tomaten
- 1 pakje Tomato Fritto (ca. 200-250ml)
- 400 gram sjalotten
- 3 Laurierblaadjes
- Olijfolie
- Peper, zout en (pittige) paprikapoeder
- Bloem
- Peterselie voor de garnering
*) Neem bij de slager of supermarkt meestal even de tijd om die met die mooie vetadertjes uit te zoeken. Het vet lost op en houd je vlees zacht(er)
Bereiden
Algemeen
Zet het vuur niet te hoog. Roer regelmatig de schotel even om, zachtjes en rustig om de sjalotten zo heel mogelijk te houden. Door de Primecook-techniek zal het niet aanbranden of aanbakken.
Stap 1
Snij de tomaten in 4 á 6 stukken en ontdoe ze van de zaadjes en lijsten. Pel de sjalotten en hou ze zo heel mogelijk
Stap 2
Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm, voeg wat peper en zout toe ze en strooi alles goed onder een dun laagje bloem
Stap 3
Verhit een flinke laag olijfolie in de kookpan en bak de in blokjes vlees tot ze bruin zijn.
Stap 4
Voeg de tomaten toe. Roer alles goed door en verwarm ca. 5 minuten. Voeg nu de Tomato Fritto toe
Stap 5
Voeg genoeg bouillon toe, tot alles 'onder' staat. Voeg de laurierbladeren toe en zet het vuur laag tot alles 'net lekker pruttelt'
Stap 6
Leg de sjalotten voorzichtig bovenop en sluit het geheel af met de deksel
Stap 7
De stooftijd varieert, maar hou rekening met 2,5 uur. Je mond is de baas, dus na zo'n 2 uur telkens even proeven en bepalen wat jij gaar genoeg vindt.
Tips en Serveertips
Je kunt de schotel makkelijk een dag van tevoren klaarmaken, heerlijk als je de kerst-kook-stress wil vermijden!
Serveren kan op vele manieren, dit gerecht gaat bijvoorbeeld erg goed samen met lintpasta’s zoals tagliatelle of pappardelle, maar ook met doodgewone gekookte aardappels.
Saus indikken
Meestal komt het vanzelf helemaal goed, maar als je de saus niet dik genoeg vindt, bindt deze dan met wat allesbinder of…
Erg lekker en onverwacht….
Als je kiest voor gekookte aardappels, snij deze in niet al te grote stukken en kook deze ongeveer 15 minuten. Voeg ze aan de saus toe en kook ze zachtjes nog 20 min mee. De aardappels zuigen zich vol met de saus en vormen een zeer smakelijk geheel.