Recept: Koolhydraatarme visschotel met krokante kruidenkorst (2 p.)
Het is weer lente! Meer licht, langere dagen maar soms wat minder tijd voor goed, gezond en lekker eten. Dan is deze eenvoudige en snelle visschotel ideaal na een lange werkdag. In zijn geheel te maken in de gifvrije en antiaanbak ovenschaal van Primecook.
Gereedschap
Ik heb de volgende Primecook kookartikelen gebruikt:
- De Primecook ovenschaal van 31 x 23 cm
- De Primecook Paperstone snijplank
- Primecook 18 cm Santoku-mes
Andere keukentools:
- Oven (hetelucht 180 graden / conventioneel 200 graden)
- Wat handige schaaltjes
- Aluminiumfolie
Tip: Wil je er een meer vullende maaltijd van maken, serveer er dan een portie aardappelpuree met wat bieslook en kaas bij
Ingrediënten
- 2 Kabeljauwhaasjes
- 1 Venkelknol
- 1 ons ontbijtspek
- 1 bakje of potje cherry- of snoeptomaatjes
- Witbrood-kruim of panko
- Peterselie (vers of als je snel wil, diepvries)
- Italiaanse keukenkruiden
- Viskruiden
- Peper en zout
- Mosterd
- Olijfolie
Tip: Gebruik geen 'gewone' witvis zoals koolvis of wijting, die snel uitdroogt, maar kies voor de luxere kabeljauwhaasjes
Bereiding
Algemeen
Je bouwt dit gerecht in drie fasen op, zorg dat je alle voorbereid hebt op de vis na, kruid deze pas vlak voor het de oven in gaat. Zet de oven aan op 180 graden (hete lucht)
Stap 1, de tomaatjes
Was de tomaatjes en dep ze droog, snij ze door de helft, kruid ze in een schaaltje met wat Italiaanse kruiden en en een scheutje olijfolie. Zet klaar tot de vis in de oven moet.
Stap 2, de venkel
Was de venkel en dep deze droog, snij de stelen er af en verwijder de buitenste bladeren en het onderste stuk. Snij de venkel in 4 stukken. Hou je van beetgaar, hou de stukken dan wat dikker, hou je van gaarder, snij dan stukken van ongeveer 5cm dik. Kruid de venkel met wat Italiaanse kruiden en omwikkel de venkelstukken met ontbijtspek. Leg ze in de ovenstaal, invetten hoeft niet want de Primecook ovenschalen bakken niet aan, schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en zet een timer op 25 minuten.
Tip: Je kunt van de venkel restanten een heerlijke soep maken, gooi dit niet weg!
Stap 3 De kruidenkorst
Weeg een gram of 20 panko of witbroodkruim af, voeg een dessertlepel Italiaanse kruiden toe, een afgestreken eetlepel peterselie en wat peper en zout. Voeg voorzichtig olijfolie toe tot je een mengsel hebt dat ‘aan elkaar blijft plakken’.
Stap 4 De vis
Tip: Als je kabeljauw in de oven gaart verliest deze veel vocht. Vouw een aluminium bakje met opstaande randjes voor onder de vis om het vocht op te vangen.
Dep de vis droog, bestrooi met peper, zout en met wat viskruiden naar smaak. Leg de vis in het aluminiumfolie-bakje. Smeer een lekkere dikke laag mosterd op de vis en voorzie de vis daarna van een stevige korstlaag. Als de venkel 25 minuten heeft gebakken, schuif je vis in het alu bakje er naast, daarnaast de tomaatjes en sluit de oven weer.
Stap 5, indien beschikbaar, even kort grillen
Als er een grilstand op je oven zit, zet deze de laatste 3-4 minuten aan ipv de ovenstand. De korst krijgt dan een lekkere bruine kleur.
Serveer op een voorverwarmd bord.
Als je wel zin hebt in koolhydraten of je bent een grote(re) eter, maak er dan wat aardappelpuree met parmezaanse kaas en verse bieslook bij.
Veel plezier met koken en...
Buon Appetito!