Bakpapier: een onzichtbaar risico in je keuken
Bakpapier is een veelgebruikt hulpmiddel in de keuken. Het voorkomt dat gerechten aan de bakplaat blijven kleven en maakt het schoonmaken van de oven eenvoudiger. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er in de meeste soorten bakpapier PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zit. Deze chemische stoffen die worden gebruikt om bakpapier water- en vetafstotend te maken en antiaanbak eigenschappen te geven, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar er zijn meer redenen om bakpapier, ovenpapier of vetvrij papier uit de keuken te verbannen.
Bakpapier bevat PFAS
PFAS-stoffen breken nauwelijks af in het milieu en kunnen zich ophopen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling aan PFAS kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals verstoringen van het immuunsysteem en hormoonhuishouding. Hoewel de hoeveelheden in bakpapier klein zijn, kunnen ze bij regelmatig gebruik bijdragen aan de totale blootstelling aan deze schadelijke stoffen. Om die reden stappen steeds meer mensen over op pannen zonder PFAS. Het gebruik van bakpapier waar deze stof nog wel in zit is dan ook geen logische keuze.
Hittebestendigheid en verbrandingsgevaar
Niet alle bakpapiersoorten zijn bestand tegen hoge temperaturen. De meeste zijn geschikt tot 220-230°C, maar als de temperatuur hoger wordt (bijvoorbeeld bij grillen of een hete luchtfunctie), kan het bakpapier verbranden, verkolen of zelfs vlam vatten. Dit kan niet alleen je gerecht verpesten, maar ook brandgevaar opleveren.
Chemische dampen
Bij oververhitting kan bakpapier chemische dampen afgeven, vooral als ze een siliconen- of PFAS-coating hebben. Deze dampen kunnen schadelijk zijn bij inademing en zijn met name gevaarlijk in niet goed geventileerde keukens.
Ongewilde smaak en milieu-impact
Sommige goedkopere soorten bakpapier kunnen bij hoge temperaturen een lichte chemische geur of smaak afgeven, wat de kwaliteit van je gerecht negatief beïnvloedt. Daarnaast is vetvrij ovenpapier niet volledig biologisch afbreekbaar. Dat komt door de anti-aanbaklaag. Het zorgt voor extra afval en ongewenste vervuiling.
Een veilig alternatief: bak zonder bakpapier
Gelukkig is bakpapier niet nodig om je gerechten perfect te bereiden. Een veel veiliger en duurzamer alternatief is het gebruik van een bakplaat, ovenschaal of braadslede met een veilige anti-aanbaklaag zonder PFAS. Deze zorgen ervoor dat je eten niet aanbakt, zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Bovendien zijn ze herbruikbaar, wat beter is voor het milieu en je portemonnee.
Verantwoorde traybake: gezond en veilig genieten
Een heerlijke traybake vol geroosterde groenten, aardappelen, al dan niet met een goed stuk vlees of vis is een smaakvolle en gezonde keuze. De traybake is populair en er zijn recepten in overvloed voor het snel en eenvoudig bereiden van een heerlijke maaltijd. Door een veilige ovenschaal of bakplaat te gebruiken, bereid je deze gerechten zonder ongewenste chemicaliën. Zo kun je met een gerust hart genieten, wetende dat het gerecht niet alleen lekker is, maar ook op een verantwoorde manier is klaargemaakt.
Wil je overstappen op een veiligere manier van bakken? Kies dan voor hoogwaardige bakplaten en ovenschalen zonder schadelijke stoffen. Zo zorg je niet alleen voor een betere gezondheid, maar draag je ook bij aan een schoner milieu! Bakpapier? Laat het links liggen!
Een eenvoudig recept voor een heerlijke en gezonde Traybake met groente en kippedij
Benodigdheden:
- Kippedij of vegatarische kip stukjes
- Krielen
- Pompoen
- Courgette
- Rode uien
- Pastinaak
- Voor de marinade: 2 eetlepels sojasaus en 2 eetlepels honing
Bereiding:
- Verwarm de (hete lucht)oven voor op 195 graden.
- Snijd de kip in stukjes en marineer ze met sojasaus en honing. Laat het een kwartiertje staan. Bak de stukjes kip in een PFAS-vrije koekenpan rondom bruin. Let er wel op dat de pan niet te heet wordt omdat anders de suikers uit de honing gaan karameliseren en zich kunnen afzetten op de antiaanbaklaag van de pan. Gebruik altijd wat olie.
- Was de krieltjes in de schil even af onder stromend water en snijd ze in vier gelijke delen. Snijd de (fles)pompoen in kleine blokjes. Snijd ook de courgette en pastinaak in kleine stukjes.
- Snijd de rode uien in grove stukken. Leg de groente op de Primecook bakplaat met Ecoshield coating. Je hebt dan geen bakpapier nodig. Besprenkel met olijfolie, voeg peper toe en een snufje zout.
- Meng de kip door de groente en zet het geheel in de voorverwarmde oven.
- Bak het gerecht gedurende 30 minuten in de oven op 195 graden.
- Eet smakelijk!
